Kwijtschelding van lokale belastingen

Voor huishoudens met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen lokale belastingen een grote last zijn. De regeling voor kwijtschelding helpt deze groepen om financieel meer lucht te krijgen. BIDN ondersteunt gemeenten en waterschappen bij een snelle en zorgvuldige beoordeling van deze aanvragen.

Ondersteuning bij kwijtschelding van belastingen

Huishoudens met weinig inkomen en vermogen kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke en/of waterschapsbelastingen. Vaak geldt dit meerdere jaren achter elkaar.

Om vast te stellen of iemand recht heeft op kwijtschelding, moeten gemeenten en waterschappen informatie controleren over inkomen, vermogen en voertuigbezit. BIDN helpt hierbij door deze gegevens automatisch op te vragen en te vergelijken.

Hoe werkt het?

Gemeenten en waterschappen kunnen 2x per maand een overzicht sturen van mensen die kwijtschelding aanvragen. BIDN vergelijkt deze gegevens met informatie van onder andere UWV, de Belastingdienst en RDW. Dit is wettelijk toegestaan via BIDN.

Op basis van deze vergelijking maakt BIDN een rapport waarin staat of er iets is dat kwijtschelding in de weg kan staan, bijvoorbeeld omdat iemand vermogen of een auto heeft die niet is opgegeven. Zo wordt de aanvraag snel en zorgvuldig beoordeeld, en krijgen mensen die er recht op hebben op tijd hulp. Na de eerste aanvraaag kan vervolgens jaarlijks automatisch worden getoetst of er nog steeds recht is op kwijtschelding. 

Kwijtschelding 3.0: betere ondersteuning voor inwoners met financiële zorgen

Gemeenten en waterschappen kunnen inwoners helpen door lokale belastingen kwijt te schelden als hun financiële situatie dat nodig maakt. Samen met de Landelijke Vereniging voor Lokale Belastingen (LVLB) heeft BIDN Kwijtschelding 3.0 ontwikkeld: een verbeterde en flexibelere manier om aanvragen en verlengingen van kwijtschelding eerlijk en efficiënt te beoordelen.

Kwijtschelding 3.0 biedt meer mogelijkheden en een bredere beoordeling. Zo kan er nu ook worden getoetst op bijvoorbeeld:

  • Inkomen uit ondernemerschap
  • Ontvangst van alimentatie
  • Hypotheekschulden bij woningbezit
  • Handelswaarde van voertuigen

Kwijtschelding 3.0 biedt de mogelijkheid om voor meerdere organisaties in 1 bestand aan te leveren, waarbij per organisatie op basis van de beleidsvrijheden tegen verschillen normen kan worden getoetst.

Meer weten over kwijtschelding 3.0? Lees dit artikel.

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.