Veelgestelde vragen

Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) geeft antwoord op de meest gestelde vragen die bij ons binnenkomen. Vragen gaan onder andere over de oorsprong van het BIDN, onze wettelijke taken en verantwoordelijkheden en hoe wij omgaan met privacy en veiligheid.

Om het werk van gemeenten eenvoudiger en efficiënter te maken. BIDN verzamelt op één centrale plek de benodigde gegevens, zodat gemeenten snel kunnen bepalen of iemand recht heeft op hulp. Zo besparen we tijd en geld – voor gemeenten en inwoners.

BIDN verwerkt alleen gegevens als daar een wettelijke reden voor is. Dat kan gaan om:

  • Mensen met bijstand;
  • Jongeren zonder diploma of schoolinschrijving;
  • Inwoners met een onvolledige AOW;
  • Mensen met terugvorderingen of recht op inkomensondersteuning;
  • Aanvragers van belastingkwijtschelding;
  • Voortijdige schoolverlaters en MBO-instroom;
  • Zorgvragers in het kader van Wmo of Jeugdwet;
  • Mensen van wie de beslagvrije voet moet worden berekend.

Meer over deze persoonsgevens vind je hier.

 

BIDN legt verantwoording af aan SZW, VNG, OCW en gemeenten. Dat gebeurt via een jaarverslag, accountantscontrole en onafhankelijke audits op de verwerking van gegevens.

Instanties zoals de Inspectie SZW, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en onze opdrachtgevers houden toezicht op BIDN.

BIDN maakt het makkelijker voor gemeenten om te bepalen of inwoners recht hebben op bijvoorbeeld een uitkering of zorg. BIDN verzamelt hiervoor informatie, die gemeenten anders afzonderlijk bij de verschillende instanties moeten opvragen. Zo kunnen inwoners sneller de hulp krijgen die ze nodig hebben, en houden gemeenten meer tijd over voor persoonlijke ondersteuning.

BIDN werkt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en gemeenten zelf.

BIDN verzamelt gegevens bij organisaties zoals UWV en de Belastingdienst. Deze informatie wordt verwerkt tot overzichtelijke pakketten voor gemeenten en waterschappen. Daarmee ondersteunen we hen bij hun wettelijke taken, bijvoorbeeld op het gebied van werk, inkomen, onderwijs, belastingen, zorg en schulden.

BIDN is in 2001 opgericht als onafhankelijke stichting om als elektronisch knooppunt te functioneren tussen gemeenten en (overheids)instanties. Als stichting staat BIDN los van beleid en toezicht, en kan daardoor veilig en betrouwbaar gegevens uitwisselen.

Vragen over onze organisatie of dienstverlening?

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.