Veelgestelde vragen

Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) geeft antwoord op de meest gestelde vragen die bij ons binnenkomen. Vragen gaan onder andere over de oorsprong van het BIDN, onze wettelijke taken en verantwoordelijkheden en hoe wij omgaan met privacy en veiligheid.

Zonder BIDN zouden gemeenten zelf allerlei gegevens moeten opvragen bij verschillende instanties. Dat kost veel tijd en geld. Dankzij BIDN krijgen gemeenten gerichte informatie op het juiste moment.

Gemeenten gebruiken deze informatie om aanvragen van inwoners te controleren of om ondersteuning te bieden. Als iets niet klopt, doen ze nader onderzoek.

Nee, en dat mag ook niet. BIDN verwerkt alleen de gegevens die nodig zijn om gemeenten te ondersteunen bij hun wettelijke taken.

Nee, tenzij het strikt noodzakelijk is voor beheertaken. Alleen daartoe bevoegde medewerkers hebben dan beperkte toegang. Zij hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en ondertekenen een geheimhoudingsverklaring.

Ja. BIDN voldoet aan alle overheidsnormen voor informatiebeveiliging. Een externe partij controleert dit jaarlijks via een onafhankelijke audit.

BIDN verwerkt alleen gegevens die noodzakelijk zijn. We houden ons aan de privacywet (AVG), bewaren gegevens niet langer dan nodig, en werken volgens strikte technische en organisatorische normen. Onze Functionaris Gegevensbescherming controleert dit en rapporteert jaarlijks.

Dat verschilt per dienst. Gemeenten zijn vaak verantwoordelijk. Voor sommige diensten zijn centrumgemeenten, waterschappen of het ministerie van SZW verantwoordelijk. Sinds juni 2021 is BIDN voor bepaalde diensten ook mede-verwerkingsverantwoordelijke.

Vragen over onze organisatie of dienstverlening?

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.