Gegevens automatisch inlezen via DKD

Via BIDN kunnen gemeenten gegevens uit het Digitaal Klantdossier (DKD) automatisch inlezen in hun eigen systemen. Dit helpt bij het sneller en eenvoudiger verwerken van bijvoorbeeld bijstandsaanvragen. Inwoners hoeven daardoor minder vaak zelf gegevens aan te leveren.

Minder administratie voor inwoners

Met DKD-Inlezen kunnen elektronische formulieren deels automatisch worden ingevuld. Dit maakt het proces voor inwoners overzichtelijker en minder belastend, vooral voor wie afhankelijk is van ondersteuning op basis van de Participatiewet.

Verantwoord gebruik van gegevens

De gegevens mogen alleen worden gebruikt voor de uitvoering van de Participatiewet. Gemeenten mogen informatie alleen opvragen per individueel burgerservicenummer (BSN). Het grootschalig opvragen van gegevens mag alleen als daar aparte afspraken over zijn gemaakt met partijen zoals BKWI en BIDN.

Hoe werkt DKD-inlezen?

Gemeenten sturen via BIDN een digitaal vraagbericht. BIDN vraagt vervolgens de gegevens op bij aangesloten organisaties en stuurt het antwoordbericht met klantgegevens direct door naar de gemeente.

Organisaties die gegevens leveren

De gegevens komen van onder meer:

  • UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen)
  • SVB (Sociale Verzekeringsbank)
  • GSD (Gemeentelijke Sociale Diensten)
  • RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer)
  • DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
  • GBA (Gemeentelijke Basisadministratie)
  • Kadaster (registreert vastgoed- en geografische informatie)

ENSIA en het DKD

DKD-inlezen valt onder de verantwoordelijkheid van ENSIA. ENSIA staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Simpel gezegd gaat het om een aanpak waarbij gemeenten hun verantwoordingsinformatie over informatieveiligheid op één manier en via één kanaal aanleveren.

Het doel van ENSIA is om het toezicht op informatieveiligheid zo eenvoudig, duidelijk en efficiënt mogelijk te maken. Gemeenten hoeven daardoor niet meerdere keren dezelfde informatie aan te leveren aan verschillende toezichthouders.

Meer informatie over ENSIA is te vinden op de website van de VNG.

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.