Digitaal Klantdossier (DKD)

Het Digitaal Klantdossier (DKD) is een gedeeld, digitaal dossier waarin overheidsorganisaties informatie uitwisselen over burgers op het gebied van werk en inkomen. Het gaat hierbij om het UWV, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en gemeenten. Dankzij het DKD hoeven mensen hun gegevens maar één keer aan te leveren. Daarna kunnen alle betrokken instanties die informatie onderling delen. Dit is geregeld via de Wet eenmalige gegevensuitvraag (WEU), die tot doel heeft om burgers te ontlasten en de samenwerking tussen organisaties te verbeteren.

Rol van gemeenten

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om informatie digitaal aan te leveren aan het DKD, zodra daar om gevraagd wordt. Dit moet binnen enkele seconden gebeuren. Er is een vaste set gegevens die gemeenten aanleveren, waaronder:

  • Persoons- en adresgegevens van de burger;

  • Aanvraaggegevens, zoals de wet waarop de aanvraag betrekking heeft, de datum en de genomen beslissing;

  • Gegevens over uitkeringen, inclusief bedragen, duur, eventuele inhoudingen of maatregelen;

  • Vorderingen, bijvoorbeeld als iemand een bedrag moet terugbetalen aan de gemeente;

  • Bijzondere bijstand, met informatie over de kosten waarvoor ondersteuning is verleend;

  • Re-integratie en participatie, zoals trajecten naar werk of maatschappelijke deelname, inclusief eventuele loonkostensubsidie.

Waarom is het DKD belangrijk?

Het DKD zorgt ervoor dat burgers minder vaak hun gegevens hoeven te verstrekken aan verschillende instanties. Tegelijkertijd bevordert het een efficiëntere en snellere samenwerking tussen die instanties. De informatie uit het DKD wordt bovendien gebruikt voor landelijke analyses en statistieken, bijvoorbeeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Richtlijnen voor gemeenten

Via de website van het Centraal Bureau voor de statistiek zijn richtlijnen beschikbaar voor het aanleveren van gegevens:

Transactiestandaard

Om gebruik te maken van DKD-inlezen is het nodig dat gemeenten werken volgens de Transactiestandaard 4.0. Deze standaard zorgt voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling binnen de SUWI-keten. Gemeenten moeten hun systemen hierop aanpassen, bijvoorbeeld met nieuwe certificaten en technische instellingen. Zonder deze aanpassingen is het niet mogelijk om gegevens via DKD aan te leveren of in te lezen.

Onze dienstverlening op het gebied van DKD

  • Antwoordservice DKD
    Met de DKD-antwoordservice kunnen gemeenten de eigen aanleverprestaties inzien en controleren.

  • DKD-inlezen
    Met DKD-inlezen kunnen klantgegevens digitaal worden ingelezen in de eigen gemeentelijke applicatie.

  • Doelgroepouders kinderopvangtoeslag
    BIDN verstrekt ieder kwartaal een rapportage doelgroepouders kinderopvangtoeslag, zodat Dienst Toeslagen het recht op kinderopvangtoeslag definitief vast kan stellen.

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.