VUM scoort bovengemiddeld op veiligheid en ontwikkeling
Om gegevens van werkzoekenden en vacatures beter op elkaar aan te laten sluiten werkt het Inlichtingenbureau (IB) met het ministerie van SZW, UWV en VNG aan het programma Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM). Het software-kwaliteitsonderzoek toont aan dat de uitwisselingsvoorziening bovengemiddeld scoort op veiligheid en de ontwikkeling van software. Hiermee hebben we een belangrijke stap gezet in de realisatie van VUM.
Het matchen van competenties van werkzoekenden met openstaande vacatures is erg belangrijk voor zowel bemiddelaars, werkgevers als werkzoekenden. Bemiddelaars hebben behoefte aan toegankelijke werkzoekenden- en vacaturegegevens om werkgevers en werkzoekenden te matchen. Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM) zorgt ervoor dat deze gegevens veilig en transparant met elkaar gedeeld kunnen worden. Hiermee draagt VUM bij aan het hogere doel om meer mensen aan betaald of onbetaald werk te helpen.
Doel onderzoek
Voor het programma VUM is het belangrijk dat de ontwikkelde software aan de wensen en eisen van de gebruiker voldoet. Maar ook dat de software degelijk is ontwikkeld en veilig te gebruiken is. Onderzoeksbureau QSM/Omnext is daarom gevraagd te toetsen op de kwaliteit van de software, de methode van ontwikkelen en de documentatie.
Resultaten onderzoek positief
Onderzoek toont aan dat het ontwikkel- en testproces van VUM voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen. Het onderzoeksbureau concludeert hiermee dat de voorziening betrouwbaar, bruikbaar en veilig is. De partijen die werken aan VUM zijn trots om te kunnen melden dat applicatiebeveiliging een bovengemiddelde score krijgt in het onderzoek. Een mooi resultaat vindt Richard Kempers (IB), projectleider VUM: “Dienstverleners kunnen straks via een koppelmechanisme elkaars profiel- en vacaturegegevens inzien en gebruiken. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat vacaturegegevens veilig over de organisatiegrenzen uitgewisseld kunnen worden.”
De pilotfase
Op dit moment zijn de eerste pilots gestart in de regio Flevoland en wordt de voorziening VUM ook daadwerkelijk in de praktijk gebruikt. Een aantal andere partijen staan opgesteld om ook deel te gaan nemen aan de pilotfase. In deze fase beoordelen we of alle gebouwde onderdelen in de voorziening VUM aansluiten op de behoefte die alle partijen hebben bij het uitwisselen van matchinggegevens.
Meer nieuws
Update storing: inloggen op onze portalen kan weer
Storingen
De netwerkstoring van KPN is opgelost. Het is weer mogelijk om in loggen op onze portalen met E-Herkenning. Neem bij eventuele problemen contact op met onze Servicedesk.
Stichting Inlichtingenbureau wordt Bureau InformatieDiensten Nederland
Algemeen
Per 1 juli 2025 verandert Stichting inlichtingenbureau officieel van naam. Voortaan gaan wij verder als Bureau Informatiediensten Nederland (BIDN). Een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl én een nieuwe website – maar met hetzelfde doel: gemeenten helpen om mensen in kwetsbare situaties beter en sneller te ondersteunen.
Uitfasering VSV 1.0 voorlopig uitgesteld – overstappen op VSV 2.0 blijft mogelijk
Onderwijs
De uitfasering van de informatiedienst Voortijdig Schoolverlaten (VSV) 1.0, die eerder gepland stond voor medio 2025, is tot nader order uitgesteld. Dit betekent dat VSV 1.0 voorlopig gewoon nog beschikbaar blijft via het oude portaal voor Werk, inkomen, onderwijs en belastingen, onder het onderdeel ‘Bestaande diensten’. Zodra een nieuwe einddatum bekend is, volgt hierover aanvullende informatie.
Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies.
Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We sturen maandelijks updates over onze werkzaamheden. Door jouw branche aan te geven kunnen we nuttige informatie voor jouw branche met je delen!