Per 1 maart 2025 wordt er een belangrijke uitbreiding doorgevoerd in de rapportages van de Belastingdienst in het Portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau. Voorheen bevatten de particuliere rapportages van de Belastingdienst enkel inkomens-, vermogen- en toeslageninformatie, evenals een aparte ondernemersrapportage.
Vanaf eind januari 2025 kunnen gemeenten nu ook vorderingsgegevens opvragen, waaronder zowel preferente (toeslagen) als concurrente (belastingen) vorderingen.
De vorderingsinformatie wordt nu batchgewijs via het portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau aangeleverd. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het periodiek uploaden van vraagbestanden met BSN’s van de betrokken inwoners. Partnerinformatie moet apart worden opgevraagd.
Een andere waardevolle toevoeging is dat, op speciaal verzoek van schuldhulpverleners, het aanslagnummer van de vordering nu ook zichtbaar is in de rapportage. Dit biedt extra inzicht in de schuldsituatie van cliënten.
Deze uitbreiding is tot stand gekomen met input van de klankbordgroep SHVers van de VNG met als resultaat een verbeterde en completere rapportage. Deze rapportage stelt schuldhulpverleners in staat om sneller en effectieveraan de slag te kunnen met het Plan van Aanpak. We zijn blij met de samenwerking en kijken uit naar meer gezamenlijke stappen die de werkdruk voor schuldhulpverleners verder verlichten.
Meer nieuws
Update storing: inloggen op onze portalen kan weer
Storingen
De netwerkstoring van KPN is opgelost. Het is weer mogelijk om in loggen op onze portalen met E-Herkenning. Neem bij eventuele problemen contact op met onze Servicedesk.
Stichting Inlichtingenbureau wordt Bureau InformatieDiensten Nederland
Algemeen
Per 1 juli 2025 verandert Stichting inlichtingenbureau officieel van naam. Voortaan gaan wij verder als Bureau Informatiediensten Nederland (BIDN). Een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl én een nieuwe website – maar met hetzelfde doel: gemeenten helpen om mensen in kwetsbare situaties beter en sneller te ondersteunen.
Uitfasering VSV 1.0 voorlopig uitgesteld – overstappen op VSV 2.0 blijft mogelijk
Onderwijs
De uitfasering van de informatiedienst Voortijdig Schoolverlaten (VSV) 1.0, die eerder gepland stond voor medio 2025, is tot nader order uitgesteld. Dit betekent dat VSV 1.0 voorlopig gewoon nog beschikbaar blijft via het oude portaal voor Werk, inkomen, onderwijs en belastingen, onder het onderdeel ‘Bestaande diensten’. Zodra een nieuwe einddatum bekend is, volgt hierover aanvullende informatie.
Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies.
Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We sturen maandelijks updates over onze werkzaamheden. Door jouw branche aan te geven kunnen we nuttige informatie voor jouw branche met je delen!