Rechtmatigheid Samenloopsignalering

Gemeenten hebben de wettelijke taak om mensen met een laag inkomen te ondersteunen via de Participatiewet. Daarbij is het belangrijk dat deze hulp terechtkomt bij wie er echt recht op heeft — niet alleen bij de start, maar ook zolang iemand ondersteuning nodig heeft. BIDN helpt gemeenten om dit zorgvuldig en eerlijk te doen, zonder onnodige administratie of vertraging. Zo blijft er meer tijd over voor persoonlijk contact met inwoners.

Hoe werkt het?

De dienstverlening van BIDN helpt gemeenten om beter zicht te houden op veranderingen in het leven van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van werk, een verhuizing of een verandering in de gezinssituatie.

Door actuele gegevens uit betrouwbare bronnen – zoals UWV, DUO en de Belastingdienst – slim te combineren met de gemeentelijke administratie, ontstaat een helder en actueel beeld. Dit helpt medewerkers om zorgvuldig te beoordelen of iemand nog steeds recht heeft op ondersteuning, en om tijdig in gesprek te gaan als dat nodig is.

Zo kunnen gemeenten inwoners gericht begeleiden en ondersteunen, zonder hen onnodig te belasten met herhaalde controles of administratieve lasten. Het draagt bij aan een eerlijke, efficiënte én menselijke uitvoering van de Participatiewet.

Alle signalen op een rij

  • Bankrekeningnummers - wij leveren gegevens over bij de Belastingdienst bekende bankrekeningnummers om inzicht te geven in de vermogenspositie van bijstandsgerechtigden.

  • Detentie - wij signaleren wanneer een bijstandsgerechtigde is ingesloten in een penitentiaire inrichting.

  • Heffingskortingen - wij signaleren heffingskortingen, zodat de bijstandsuitkering hierop kan worden aangepast.

  • Inkomsten box 1 en vermogen box 3 - wij signaleren samenloop tussen inkomsten en/of vermogen tijdens de uitkeringsperiode van een bijstandsgerechtigde.

  • Inschrijven hogeschool of universiteit - wij signaleren samenloop tussen inschrijving bij een hogeschool of universiteit tijdens een bijstandsuitkeringsperiode.

  • Kostendelers - wij signaleren wijzigingen in (samenstelling van) het huishouden van de uitkeringsontvanger.

  • Ondersteuning inkomstenverrekening bijstand - wij leveren gemeenten elke maand alle nieuwe en/of gewijzigde inkomstenopgaven op basis van de UWV Polisadministratie.

  • Start inkomstenverhouding - Wij signaleren de start van een nieuwe inkomstenverhouding op basis van de UWV Polisadministratie.

  • Studiefinanciering - wij signaleren samenloop tussen het recht op studiefinanciering en een lopende uitkering.

  • Uitkering andere gemeente - wij vergelijken en signaleren eventuele samenloop van uitkeringen als gevolg van verhuizingen.

  • Vermogen saldo en rente - wij signaleren wanneer het vermogen van een huishouden de vastgestelde vermogensnorm overschrijdt.

  • Voertuigbezit - wij wisselen gegevens uit met de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) zodat gemeenten kunnen vaststellen of voertuigbezit van invloed is op de hoogte van een bijstandsuitkering.

  • Voortvluchtig veroordeelden - wij signaleren wanneer een bijstandsgerechtigde voortvluchtig veroordeeld is.

Meer informatie over samenloopsignalering

Voor meer informatie over onze dienst samenloopsignalering verwijzen wij u naar de handleiding rechtmatigheid, deze is te vinden via downloads

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.