Eerlijke berekening van de beslagvrije voet

Mensen met schulden hebben vaak al genoeg aan hun hoofd. Een juiste berekening van de beslagvrije voet (het bedrag dat iemand minimaal moet overhouden om van te leven) is dan essentieel. Daarom biedt BIDN gemeenten en schuldhulpverleners de rekenvoorziening beslagvrije voet voor beslagleggers aan. Deze rekentool stelt op basis van betrouwbare gegevens automatisch de juiste beslagvrije voet vast. Dat voorkomt fouten en zorgt ervoor dat mensen in een kwetsbare situatie niet nog verder in de problemen komen.

Waarom de rekenvoorziening?

Om te voorkomen dat mensen nog verder in de problemen raken, is op 1 januari 2021 de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet ingevoerd. Deze wet zorgt ervoor dat de beslagvrije voet op een duidelijke, betrouwbare en automatische manier wordt berekend, op basis van gegevens die digitaal beschikbaar zijn.

Speciaal voor deze wet is de rekenvoorziening ontwikkeld. Deze dienst is beschikbaar via BIDN, in samenwerking met BKWI en in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De rekenvoorziening wordt gebruikt door organisaties die beslag leggen om snel en correct de beslagvrije voet te berekenen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar:

  • de grootte van het huishouden,

  • het inkomen van de persoon,

  • en eventuele toeslagen waar recht op is.

Waarom is deze dienst belangrijk?

Mensen met schulden hebben vaak geen volledig overzicht van hun financiële situatie en reageren soms niet op informatieverzoeken. Daardoor worden er fouten gemaakt bij de berekening van de beslagvrije voet, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Met deze digitale rekenvoorziening:

  • worden fouten voorkomen,

  • blijft er voldoende leefgeld over voor de schuldenaar,

  • worden overheidsinstanties administratief ontlast,

  • en verloopt de gegevensuitwisseling tussen partijen sneller en betrouwbaarder.

De berekening wordt uitgevoerd via het portaal voor derdenbeslag of via een praktisch API, waarin alle gegevens overzichtelijk beschikbaar zijn voor de betrokken partijen.

Deze aanpak helpt om grotere financiële problemen te voorkomen en zorgt voor een eerlijkere behandeling van mensen met schulden.

Er is een handleiding en stappenplan aansluiten beschikbaar (via downloads). Voor vragen is de servicedesk van BIDN bereikbaar.

 

Aanmelden

Wil je gebruikmaken van deze dienst van BIDN? Dat kan!

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.