Schuldhulpverlening

Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) helpt gemeenten bij het ondersteunen van inwoners met schulden. Dat doen we met slimme en veilige gegevensdiensten die bijdragen aan een mensgerichte en efficiënte schuldhulpverlening. We werken hierbij in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Meer tijd en aandacht voor mensen met schulden

Mensen met problematische schulden hebben vaak geen goed overzicht van hun eigen geldzaken. Daardoor kost het schuldhulpverleners veel tijd om duidelijk te krijgen wat er precies speelt. Juist in die eerste fase is het belangrijk dat er snel inzicht komt, zodat er passende hulp geboden kan worden.

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe wet: de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS). Deze wet maakt het mogelijk dat schuldhulpverleners, met toestemming van de inwoner, snel en veilig financiële gegevens kunnen opvragen. BIDN helpt gemeenten hierbij door informatie digitaal toegankelijk te maken via speciale diensten.

Onze diensten voor schuldhulpverlening in het kort:

 

  • Rekenvoorziening Beslagvrije voet voor schuldhulpverlening
    Als iemand schulden heeft, moet er worden bepaald hoeveel geld hij of zij minimaal nodig heeft om van te leven. Dat heet de beslagvrije voet. Via de rekenvoorziening voor schuldhulpverlening kan dit bedrag automatisch worden berekend. Dat gebeurt nu via het Portaal Schuldhulpverlening, maar binnenkort ook via software van gemeenten zelf.

  • WGS inlezen voor Toegang
    Voordat iemand hulp kan krijgen, moet duidelijk zijn of diegene daarvoor in aanmerking komt. Denk aan voorwaarden zoals of iemand in de gemeente woont. Met de dienst WGS inlezen voor Toegang kunnen schuldhulpverleners snel gegevens opvragen bij instanties zoals de BRP. Zo wordt snel duidelijk of iemand recht heeft op hulp.

  • WGS inlezen voor Toegang inclusief vordering
    Voordat iemand hulp kan krijgen, moet duidelijk zijn of diegene daarvoor in aanmerking komt. Er kunnen uitgebreide voorwaarden gelden binnen een gemeente of iemand in aanmerking komt voor hulp zoals of iemand eerder hulp heeft gehad of een verleden van fraude heeft. Met de dienst WGS inlezen voor Toegang inclusief vordering kunnen schuldhulpverleners deze gegevens opvragen bij instanties zoals het RBP, SVB en GSD. Zo wordt snel duidelijk of iemand recht heeft op hulp.

  • WGS Plan van Aanpak
    Zodra iemand is toegelaten tot de hulp, moet er samen met de inwoner een plan worden gemaakt. Daarvoor is gedetailleerde informatie nodig over bijvoorbeeld inkomen en eigendommen. Met de dienst WGS Plan van Aanpak kunnen schuldhulpverleners deze gegevens opvragen bij o.a. UWV, SVB, Kadaster, RDW, Kamer van Koophandel en BRP.

  • WGS Belastingdienstrapportage voor plan van aanpak
    Zodra iemand is toegelaten tot de hulp, moet er samen met de inwoner een plan worden gemaakt. Daarvoor is gedetailleerde informatie nodig over bijvoorbeeld bij belastingdienst openstaande vorderingen, inkomen, vermogen. Met de dienst WGS Belastingdienstrapportage voor Plan van Aanpak kunnen schuldhulpverleners deze gegevens opvragen bij de Belastingdienst.

Aanmelden voor de informatiediensten Schuldhulpverlening?

Wil je als gemeente of schuldhulpverlener gebruikmaken van onze informatiediensten voor schuldhulpverlening? Meld je dan eenvoudig aan en krijg toegang tot betrouwbare gegevens en handige rekentools.

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.