WGS Plan van aanpak: een goed schuldhulpverleningsplan begint met goed inzicht

Als iemand met schulden aanklopt bij de gemeente, wil je als schuldhulpverlener snel een goed beeld hebben van de situatie. Hoe hoog zijn de schulden? Wat is het inkomen? Is er vermogen? Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) helpt gemeenten en schuldhulpverleners hierbij met de dienst WGS Plan van Aanpak. Zo kunnen zij mensen met schulden sneller en beter helpen, zonder dat zij zelf allerlei gegevens hoeven aan te leveren.

Wat doet de dienst WGS Plan van Aanpak?

BIDN maakt het mogelijk om op een veilige en eenvoudige manier actuele gegevens op te vragen bij verschillende instanties. Schuldhulpverleners gebruiken deze informatie om samen met de inwoner een persoonlijk plan van aanpak te maken. Dit plan is de basis voor goede en gerichte schuldhulp.

De gegevens mogen worden gebruikt op basis van het Besluit gemeentelijke Schuldhulpverlening.

Welke informatie is beschikbaar?

Via geautomatiseerde koppelingen kunnen schuldhulpverleners gegevens opvragen bij onder meer:

  • Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG)

  • Sociale Verzekeringsbank (SVB)

  • UWV

  • Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW)

  • Kadaster (bezit van vastgoed)

  • Bijstandsregelingen (GSD/SVB)

  • Kamer van Koophandel

Hoe werkt dat in de praktijk?

De gegevens worden opgevraagd via automatische koppelingen met de schuldhulpapplicatie. Informatie over aansluiting op de koppeling staat beschreven in het Stappenplan aansluiten Portaal Schuldhulpverlening en A2A-koppeling (via downloads beschikbaar). Vraag je softwareleverancier naar de mogelijkheden. 

Wat levert dit op?

Door de digitalisering van dit proces hoeven burgers minder gegevens zelf aan te leveren. Gemeenten krijgen sneller inzicht en kunnen dus sneller hulp bieden. Zo zorgen we samen voor een mensgerichte en effectieve schuldhulpverlening, waarin mensen niet nóg verder in de problemen raken door onnodige vertraging of papierwerk.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze dienst van BIDN? Dat kan!

Onze servicedesk helpt je graag verder: bel of mail met ons voor persoonlijk advies. Wil je direct contact met een specifiek team? Bekijk dan de telefoonnummers en e-mailadressen op onze contactpagina.